I trafikken

Denne delen av kurset tar for seg hvordan du som syklist skal forholde deg til andre trafikanter. Du skal handle så smidig som mulig med resten av trafikken, og tilpasse deg både fotgjengere og bilister. Noe av det som er viktigst å huske på i trafikken, er aktomhetsparagrafen  § 3 i veitrafikkloven. Dette er en grunnregel i trafikken. Den sier atenhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Veifarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Faktisk så har du, så lenge du opptrer aktsomt og hensynsfullt, rett til å sykle:

  1. I veibanen
  2. På veiens skulder
  3. På gang- og sykkelvei
  4. På sykkelvei med fortau
  5. På fortau
  6. På gangvei

Du har normalt ikke lov til å sykle langs motorvei/motortrafikkvei, eller generelt steder hvor et av disse skiltene gjelder:

I utlandet er en generell tendens at det er en viss overrepresentasjon av ulykker med eldre på elsykkel. Transportøkonomisk institutt har imidlertid ikke funnet at elsykkel er mer risikofylt enn vanlig sykkel i Norge. At mer sykling generelt gir noe høyere risiko, betyr altså ikke at elsykkelen har høyere risiko enn vanlig sykkel.

I Norge er det foreløpig liten grad av detaljregulering når det kommer til syklisters opptreden i trafikken. Syklister vises dermed stor grad av «frihet under ansvar» som det er viktig at vi viser at vi greier å opprettholde, ved hele tiden å ha trygg og effektiv trafikkavvikling i bakhodet i alt vi gjør.

Men vær oppmerksom på at fra mai 2021 stilles det gjennom en ny trafikkregel krav om at syklister (og elsparkesyklister) skal passere gående i maks 6 km/t på fortau, gangvei, fotgjengerovergang/gangfelt og i gågater. Som syklist plikter du å sykle på høyre side av veien, og der dette finnes benytte sykkelfelt på høyre side. Du skal stoppe på rødt lys, enten det er et sykkel-trafikklys eller det er snakk om vanlig lysregulering for bilister. Du har som hovedregel alltid vikeplikt for trafikk fra høyre, med mindre det er skiltet forkjørsvei, altså dette skiltet:

Du kan sykle på fortau hvis det ikke er mange som går der og du viser hensyn. Du skal passere gående i gangfart (6 km/t), og du har alltid vikeplikt når du skal ned fra fortau og ut i veien.

Det er viktig å bli trygg på elsykkelen på et rolig og trygt sted, før du skal ut og sykle i trafikken. Gjør deg synlig, gi klare og tydelige tegn og ha øyekontakt med andre trafikanter. Du har rett til å sykle i veibanen, på veiens skulder, på gang- og sykkelvei, fortau og gangvei. Dette er med unntak av skilt som viser forbudt for sykling og gående.

Det finnes en rekke regler knyttet til vikeplikt for syklister, som ikke alltid er like intuitive eller enkle å forstå. I utgangspunktet er du som syklist underlagt de samme vikepliktsreglene som bilister, med noen unntak. Du har lov til å benytte kollektivfelt, og du kan dessuten foreta venstresving steder hvor bilister ikke uten videre kan gjøre dette. Du kan dessuten også passere forbi biler på høyre side. Husk generelt å ha en defensiv kjørestil, og avpass hele tiden farten til dine medtrafikanter. Når det kommer til enveisregulerte veier, er dette ofte unntatt for syklister, men se til at det står spesifisert «gjelder ikke syklister» under forbuds-/påbudsskiltet.

Vikeplikts- og STOP-skilt gjelder alltid for syklister slik som for bilister. Du har som syklist normalt vikeplikt for trafikk som kommer fra høyre, med unntak av der veien er merket med skilt for «forkjørsvei». Husk også at der du ikke har vikeplikt, så skal du fortsatt opptre aktsomt – forkjørsrett gir ikke «påkjøringsrett».

Husk på når du kjører ved siden av biler eller større farkoster som lastebiler, at disse har blindsoner. Husk at ikke alle ser deg, selv om du ser dem.

Lesson Content